Recepty
Relaxační a vzdělávací centrum
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ
1. dubna 2023 se uskuteční další Den otevřených dveří, na kterém si budete moct vyzkoušet všechny styly cvičení – TaiJi, QiGong, NeiGong, Jógu, poslechnout si přednášky. Připravíme pro vás občerstvení a oběd, pitný režim. Těšit se můžete tradičně i na nějaké překvapení.
JÓGA S LINDOU LACINOVOU
Od března se můžete těšit na lekce jógy s Lindou Lacinovou. Lekce Jógy pro klidnou mysl budou okořeněny antistresovými technikami z hormonální jógové terapie a také fyziojogou, kterou Linda studuje v Brně
NEIGONG S LUĎKEM RŮČKOU
Středy 17,00 – 18,30 Neigong s Luďkem. Jedná se o starodávný styl cvičení, kterému se Luděk již léta věnuje a studuje jej, nyní se rozhodl podělit se o své poznatky a radost ze cvičení s vámi.
Vyberte si, co vás zajímá
Máte už své oblíbené cvičení či zájem, nebo si ho teprve vybíráte? Tak či onak, sál nabízí širokou nabídku cvičení, kurzů a workshopů. Vyberte si z nabídky našich lektorů.
![](https://salostrava.cz/wp-content/uploads/2023/04/340931096_6228298173896723_2265433307279377366_n-1024x684.jpg)
Malinový dezert
LENKA CHLEBOUNOVÁ
Základní recept na dezert, který tradičně v Sále mlsáme na každém Dni otevřených dveří:
500ml mléka (kravské, mandlové, rýžové, ovesné, kokosové)
40g kukuřičného/bramborového škrobu
ochucovadlo např.: vanilka, citronová kůra, kardamom, skořice
cukru dle chuti
další kukuřičný škrob cca 2 lžíce
sklenice vody
sáček mraženého ovoce (maliny, lesní směs, zahradní směs…)
ovocný sirup/cukr
Většinu mléka dáme vařit, ve zbylém mn studeného mléka rozmícháme škrob, dochutíme (vanilka, kardamom, citrusová kůra) – doporučuji vybrat jen jednu z těchto celkem výrazných chutí, přidáme cukr a za stálého míchání vlijeme do prohřátého mléka a uvaříme puding. Ten za tepla plníme do skleniček/pohárů a necháme si místo na ovocnou část, kterou připravíme takto: vaříme cca 400ml vody s rozmíchaným např malinovým sirupem (pro barvu a sladkou chuť), lze nahradit jen cukrem, ve skleničce se studenou vodou rozmícháme škrob a pomalu přiléváme za stálého míchání do vařící se vody s cukrem/sirupem až dosáhneme konzistence cca pudingové, ale musí být čirá (zpočátku je mléčná). Odstavíme a vsypeme mražené ovoce, jemně promícháme tak, abychom „nerozbili“ ovoce a ihned vrstvíme na puding. Dezert necháme vychladit. Ozdobit lze např mátou/meduňkou nebo čersvou malinou či jiným ovocem. Do pudingové části lze přimíchat např chia semínka, plátky mandlí , kokos apod. Ovocnou část lze připravit i např z filetovaných citrusů (pomeranče, limetky apod.) Fantazii se meze nekladou. Šlehačka na ozdobení není nikdy na škodu… PS: konzistence spodní části dezertu by měla být hustější než ovocná.
![](https://salostrava.cz/wp-content/uploads/2023/04/340131717_960252078441678_6469895139765443729_n-1024x684.jpg)
Duangu chléb
TOMAS HERYAN
Dalším receptem z našich DOD je recept na chléb, který peče skvělý Tomík a jeho manželka. Systém Duangu – stravování bez „zrní“. Duan znamená „přerušit, ukončit, zanechat“, gu je souborným názvem pro semena obilovin a „bobů“, tedy luštěnin, ke kterým byly v 17. století – za dynastie Ming přiřazeny i brambory, tzv. „zemské boby“.
Chléb Duangu:
230g slunečnicových semínek
2 vejce
30g chia semínek namočit s 0,6 dcl vody
60g zlatých lněných semínek
2 lžičky kypřícího prášku
25g psyllia
2 lžičky kmínu
2 lžíce jablečného octa
1 lžička soli
voda.
Chia semínka na 5 minut namočte ve vodě, slunečnicová a lněná semínka s psylliem umelte v kuchyňském mixéru. Do namletých semínek přidejte zbylé ingrdience a postupně vlívejte vodu, dokud nevznikne konzistence podobná těstu. Těsto vložte na pečící papír do formy na srnčí hřbet a pečeme při 220 C přibližně 20 až 30 minut. Trouba musí být perfektně vyhřátá! Stav kontrolujte špejlí. Po upečení necháme vychladnout a vyklopíme z nádoby.
![](https://salostrava.cz/wp-content/uploads/2023/03/332604695_763637384910396_2366404707678521040_n-1024x683.jpg)
Meditace a jóga
SOŇA SIEPAKOVÁ
![](https://salostrava.cz/wp-content/uploads/2023/02/DSC_2555-1024x684.jpg)
Jóga
DANIELA BÁRTOVÁ
Daniela se věnuje různám druhům jógy (ashtanga józe, jivamukti józe, yin józe a rádža józe). Baví ji učit a své zkušenosti předávat dál. V současnosti nejblíže malým dětem a seniorům. Věnuje se dětské józe a józe pro rodiče s dětmi. Připravuje se na kurzy jógy pro seniory se zdravotním omezením. Kromě kurzů jógy provádí také bylinné masáže.
![](https://salostrava.cz/wp-content/uploads/2023/03/327319056_1375646203271033_18114312520328803-1024x683.jpg)
Hormonální jógová terapie
LINDA LACINOVÁ
Linda je certifikovaná lektorka hormonální jógové terapie pro ženy, muže a diabetiky, dále jógy, fyziojógy, školy pánevního dna metodou 3×3 a gravidjógy. Pomáhá lidem překonávat problémy s hormonální nerovnováhou, eliminovat stres a praktikovat jógu zdravě s ohledem na jejich zdravotní omezení.
![](https://salostrava.cz/wp-content/uploads/2023/03/DSC_1798-1024x684.jpg)
Jóga
SIMONA TUCHTASUNOVÁ
![](https://salostrava.cz/wp-content/uploads/2023/02/DSC_0894-1024x684.jpg)
NeiGong, QiGong, TaiJi
LUĎEK RŮČKA
![](https://salostrava.cz/wp-content/uploads/2023/02/DSC_0928-1024x684.jpg)
Celostní medicína, TČM, ajurvéda
ROMANA FARNA
Romana je celostní terapeutka. Už noho let se věnuje tradiční čínské medicíně, ájurvédě, dietologii a bylinné léčbě. Na svých seminářích klientkám doporučuje vhodné dýchání, cviky a různé svépomocné techniky. Praktikuje na nich masáže a akupresuru. Je také lektorkou jógy, oční jógy, pránajámy.
![](https://salostrava.cz/wp-content/uploads/2023/02/DSC_0963-1024x684.jpg)
QiGong, fasciální masáže
TOMÁŠ PŘISTOUPIL
Tomáš vystudoval Shiatsu. Kraniosakrální terapii, reflexologii chodidel, fasciální masáže praktikuje už několik let. Qigongu se věnuje společně se svou praxí. Nyní cvičí Qigong, styl Orel v hnízdě.
![](https://salostrava.cz/wp-content/uploads/2023/02/Logo-Sal-bile-02.png)
Webdesign © 2023 Jakub Klein jakubklein.com